Полезни Връзки: Евтини международни банкови трансфери - 1ви Безплатен!

събота, 5 август 2017 г.

Проследяване на международни пощенски пратки изпратени от чужбинаПолучаваме многобройни запитвания относно проследяване на пратки поръчани от AliExpress или други подобни сайтове. Въпреки, че сме публикували тул (приложение) за проследяване, явно все още има многобройни въпроси относно това. Затова както ви бяхме обещали е време да разясним основните правила за проследяване на пратки.

Как да разберем продукта който искаме да закупим дали предлага опция за проследяване?

Най-важното и основното нещо е при избор на продукт ако е на по-висока стойност той да може да се проследи, за да знаете до къде е стигнал в даден момент.
В AliExpress.com това дали може да се проследи дадена пратка е доста подробно описана на всеки един продукт.
Всеки един продукт предлаган в сайта има поле със Shiping information.
Какво разбираме на пръв поглед от горния текст?
Free Shipping to Bulgaria - Продавача ни предлага БЕЗПЛАТНА доставка до Бъългария
Seller's Shipping Method - Методът на доставка се определя от продавача - това означава, че продавача сам избира с какви пощенски или куриерски фирми да ви изпрати пратката. За всеки продавач тази фирма може да е различна и може да има или няма проследпващ код.
Estimated Delivery Time - Време за доставка на продукта - в нашия случай е межди 31 и 56 дни. Имайте на предвид, че продавача може да увеличи или намали това време в разумни срокове.

Какво би се случило ако поръчаме този продукт с този метод на доставка и може ли той реално да се проследи?
На първо четене не можем да разберем може или не може да се проселди пратката, за целта е необходимо да получим допълнителна информация това може да намерите от малката падаща стрелка
В тази снимка сме посочили какво означава всяко едно от полетата, но каква допълнителна ифнромация ни дава тя?
Ако поръчаме пратката със Seller's Shipping Method - времето ни за достаква е межди 31 и 56 дни, няма да платим за доставка но и няма да можем да проследим пратката
Фирма China Post - време за доставка 37 -57 дни ще ни струва допълнително 0,23$ и отново няма да можем да проследим пратката
China Post AIR MAIL - тук времето за доставка намалява до 23-45 дни таксуват ни допълнително 1,05 и имаме възможност за проследяване на пратката.
Подобна е и ситуацията при другите фирми/куриери изброени по-долу.

ВАЖНО: За всеки продавач методите за доставка са различни, както и цените. При един продавач може със Seller's Shipping Method  да имате код за проследяване и отново да е безплатно! или Seller's Shipping Method  за продавача да е China Post Air MAIL


Когато извършите плащането продавача е необходимо да потвърди изпращането на пратката

За да може продавача да потвърди изпращането на пратката е необходимо да го отбележи в сайта. За целта те добавят разни номера в полето tracking number. Много често повечето хора се бъркат, че този номер е номерът им за проследяване. Ако продавача, не е отбелязал, че пратка може да се проследява, то тя в повечето случаи наистина не може!
Ако имате добавен номер съдържащ САМО цифри то бъдете сигурни, че шанса да проследите пратката е минимален. Но какво ознчава този номер? Това е вътрешен транзитен номер на куриера който е приел пратката за изпращане и реално той може да се проследи до определа степен.
Например: Изпращате пратка  чрез M&BM Express те ви дават проследяващ номер който може да се проследи в тяхната система, но не и чрез международната система за проследяване.
Част от сайтовете поддържат частни проследяващи номера на куриери от типа на Българските M&BM Express и реално могат да ви предоставят информация до къде е пратката, но за целта е необходимо да знаете коя е фирмата и ако пратката ви се загуби, то БГ пощи ще ви кажат, че пратката НЕ е проследима и тя реално НЕ е поне в тяхната система!
Какъв е проблема? - проблема идва от там, че повечето куриери по този метод дават информация САМО да напускане на пратката от държавата в която оперират, т.е., до напускане на пратката от Китай например и след това най-вероятно ще я получите от БГ пощи или друг куриер но няма да имате инфо за проследяване, кога е влезнала в БГ и др. допълнителна иформация.

Какви са международните стандарти и номера за проследяване?

За международни пратки:
13 символа:  Първа буква R,С, Е или V, следва втора буква от A до Z, следват девет цифри, следват две букви с кода на държавата, от която е изпратена пратката. Например: RH054250664CN, CP004152151BG, EC610548787UA, VV015975882ES.

Забележкa: За някой куриерски фирми е възможно вътрешният им номер да се трансферира в международен код за проследяване. Такъв е случаят например с DHL Германия. За пратките от Германия е валиден вътрешен идентификационен код на DHL, който се състои от 12 цифри. Той може да бъде трансформиран в 13-символния международен код тук:  въведете в полето "Shipment tracking" 12-цифровия код на DHL и след натискане на бутона "Search" 13-символният международен код ще бъде показан в нов прозорец - "UPU code/matchcode".


От къде и как можем да проследяваме пратки ?  • 17track  – Препоръчваме.мултифункционален сайт за проверка на проследяващ пощенски код. 
   AfterShip – друг мултифункционален сайт за проследяване.
   Track It Online – руски сайт, поддържа почти всички световни пощенски служби. Имат възможност да се регистрирате и да получавате известия по имейл за движението на пакетите ви.
   Tracktrace.com - Български пощи препоръчват този сайт
   Global Order Tracking - Aliexpress Препращат към този сайт
   http://www.trackchecker.net/ - Програма за вашия компютър която е за проследяване на пратки. Нужна е инсталация

    
  Официалният сайт на БГ пощи ви дава информация за пратката когато тя е в България http://bgpost.bg/
  Препоръчваме ви да използвате проследяващи сайтове като 17track.net или Tracktrace.com за да получавате детайлна информация от момента на изпращането до момента на получаване

  Може да използвате и нашият проследяващ агент базиран на 17track от този ЛИНК


  Важни Съвети 

  • Когато поръчвате по-скъпи пратки винаги проверявайте дали се предлага възможност за проследяване, ако е необходимо доплатете допълнително за тази опция.
  •  По турдно се доказват пратки без проследяване, че не са доставени. По принцип и търговците се затраховат като изпращат изключително евтини стоки без проследяване.
  • Времето за доставка на пратки изпратени без проследяване и чрез допълнителни вътрешни куриерски фирми по наше наблюдение е сравнително по бавно. Продавачите предимно изпращат евтини стоки с тези куриери заради по-ниската им стойност за доставка.
  • Изчаквайте достатъчно време за опресняване на информацията за проследяване тя не е 24/7 реална. Може да отнеме до няколко дни докато почнете да виждате информация по току що предоставен ви проследяващ номер.
  • В повечето случаи пратките пристигат, но е нужно търпение. Не очаквайте, че стока за 1-2$ с безплатна доставка винаги ще дойде за 15-20 дни. Ако ви е спешна, платете си за тази екстра!
  • Прекомерното отваряне на диспути за неполучени пратки може да навреди на репутацията ви в сайта!
  • Ако получите пратка която сте обявили за неполучена свържете се спродавача! Те са там за да работят и изкарват пари, имат семейства и деца като вас! Ако сте получили пратка по която са ви възстановени парите пишете им, ще ви се зарадват, а вие така или иначе сте си предвидили вече този разход!
  • Ако връщате стока към продавач ВИНАГИ използвайте опцията за проследяване за да имате доказателство, че продавача е получил пратката обратно! Стойноста по връщането е за ваша сметка
  • Често за пратки с невалидни международни номера, може да получите линк към специална страница за проследяване. За такива пратки е необходимо да проследявате САМО от там  
    
Чувствайте се свободни да предлагате допълнителни сайтове за проследяване на международни пратки или да задавате своите въпроси в полето за коментари. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар