$type=ticker

Български пощи: НОВИ ПРАВИЛА ЗА ДИСТАНЦИОННИТЕ ПРОДАЖБИ НА СТОКИ ВЪВ И ИЗВЪН ЕС ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ 01 ЮЛИ 2021Г.

  Български пощи уведомява своите клиенти, че от 1 юли 2021 г. влизат в сила промени в митническото и данъчното законодателство на ЕС: Какво...

 

Български пощи уведомява своите клиенти, че от 1 юли 2021 г. влизат в сила промени в митническото и данъчното законодателство на ЕС:

Какво се променя от 1 юли 2021 г.?

 

  1. С ДДС ще се облагат всички стоки с произход от трети страни или територии (обект на дистанционни продажби), внесени в ЕС независимо от тяхната стойност.
  1. Въвеждат се специални режими за опростявания при събиране на ДДС при внос на пратки със собствена стойност, непревишаваща 150 EUR:

            1) Специален режим  за дистанционни продажби на стоки с произход  от трети страни или територии (схема за внос на едно гише - IOSS).

             2) Специален режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос.

            Тези опростявания са транспонирани в националното данъчно законодателство с изменението на ЗДДС от 08.12.2020 г., и  ще влязат в сила от 01.07.2021 г.

В тази връзка от 01.07.2021 г. се въвежда Митническа декларация с намален набор от данни по колона Н7 (Митническа декларация за допускане за свободно обръщение за пратка, която се ползва от освобождаване от вносно мито в съответствие с чл. 23, параграф 1 или чл. 25, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 1186/2009.

Схемите за подаване на Митническа декларация с намален набор от данни по колона Н7 ще са три и те са:

  • Специален режим за дистанционни продажби на стоки с произход от трети страни или територии /Схема за внос на едно гише (IOSS)/;
  • Специален режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос /Специален режим/;
  • Стандартна схема.

 

  • Какво представлява Специален режим за дистанционни продажби на стоки с произход от трети страни или територии /Схема за внос на едно гише (IOSS)/?

IOSS е система за онлайн продавачите и онлайн пазарите/платформите, която ще улеснява събирането, декларирането и плащането на ДДС на извършените от тях  дистанционни продажби на стоки за купувачи в ЕС.

 IOSS също така ще улеснява процеса за купувача, който ще се таксува само в момента на покупката /в момента на покупката купувачът заплаща ДДС/, вследствие на което няма да се налага да заплаща непредвидени такси при доставката на стоките.

Ако продавачът не е регистриран по IOSS, купувачът ще трябва да плати ДДС и такса за митническото оформяне, начислявани в момента на внос на стоките в ЕС.

 

  • Какво представлява Специален режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос /Специален режим/?

         Специалният режим е за пощенските оператори/куриерските служби за деклариране и плащане на ДДС при внос, в случай че продавачите или пазарите/платформите не изберат да се регистрират по Схема за внос на едно гише (IOSS).

В случай, че онлайн продавачите или онлайн пазарите/плат­формите не са се регистрирали по IOSS, ДДС трябва да бъде събиран преди доставянето на стоките до клиента от пощенския оператор/куриерската служба, отговорни за доставката на пратката. Събраното ДДС ще се плаща на компетентните органи ежемесечно от пощенските оператори/куриерските служби.

Специалният режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос може да се прилага от „Български пощи“ ЕАД в случай, че са изпълнени едновременно следните условия:

                   а) стоките в пратките са със собствена стойност, ненадвишаваща левовата  равностойност на 150 евро;

                   б) стоките са различни от акцизни стоки;

                 в) стоки за които не е приложен специален режим за дистанционни продажби на стоки, с произход от трети страни или територии (IOSS);

                   г) стоки които се допускат за свободно обръщение на територията на страната;

                   д) стоки на които изпращането или транспортирането завършва на територията на страната;

                е) стоки на които получател е данъчно незадължено лице (физическо лице), установено на територията на страната;

 

„Български пощи“ ЕАД ще извърши всички митнически формалности вместо вас – като подаде Митническа декларация с намален набор от данни по колона Н7 към Агенция Митници и заплати възникналите задължения за ДДС за стоките в пратката.

Цената за предоставяне на услугата е 3,90 лв., съгласно цени на „Български пощи“ ЕАД.

Цената за услугата от 3,90 лв. и начисления ДДС се заплащат от клиента в   пощенската станция при доставката на пратката.

 

  • В случай, че стоките не отговарят едновременно на горепосочените условия следва да бъдат декларирани с митническа декларация с намален набор данни (Н6) или със стандартна митническа декларация (Н1). В този случай клиентът ще бъде уведомен, че пратката му е задържана за митническо оформяне.

             - „Български пощи“ ЕАД има право да подава, от името на клиента, митнически декларации с намален набор от данни (H6) за допускане за свободно обръщение на пощенски пратки по отношение на стоките в тях. Цената на „Български пощи“ ЕАД за предоставяне на услугата „Митническо представителство“ е 12 лв. с включен ДДС. Информация за услугата можете да намерите тук.

            - Цената за изготвяне и подаване на стандартна митническа декларация (КН1) е в размер на 24 лв., съгласно цени на „Български пощи“ ЕАД.

 

  • Какво представлява Стандартна схема при подаване на МД Н7 (без използване на двата специални режима - IOSS или Специален режим)

Стандартна схема при подаване на МД Н7 е за получатели на пратки, които желаят сами да се представляват пред митническите органи. Митническа декларация с намален набор от данни по колона Н7 може да се подава от 01 юли 2021 г. в Митническата информационна система за внасяне (МИСВ) на Агенция Митници, при условия, че:

  • собствената стойност на пратката не надвишава 150 EUR;
  • пратката не съдържа акцизни стоки;
  • стоките, вложени в пратката не са обект на забрани и ограничения.

      В случай, че стоките не отговарят на горепосочените условия, същите следва да бъдат декларирани в МИСВ със стандартна митническа декларация по колона Н1 от ДР.

Информация можете да намерите на сайта на Агенция „Митници“.

 

Какво не се променя от 1 юли 2021 г.?

 

  1. Няма промяна при събирането на мита и ДДС върху внасяни стоки с пощенски пратки на стойност над 150 евро.
  2. Няма промяна относно получаването на малки пратки съдържащи стоки с нетърговски характер с произход от трета страна или територия от физическо лице до друго физическо лице, на обща стойност до левовата равностойност на 45 евро.

 

Ползите за Вас като потребител

Като онлайн купувач в Европа не е нужно да правите нищо конкретно, за да спазвате новите правила за ДДС. Те са създадени да гарантират справедливо данъчно облагане и да осигурят по-прости и по-съгласувани правила за ДДС за всички засегнати участници.

Нещо повече, от 1 юли 2021 г. за стоки, чиято стойност не надвишава 150 евро и които сте закупили от държави извън ЕС, тези промени ще означават, че няма да има никакви допълнителни митнически такси, ако Вашият про­давач се регистрира в новата система за ДДС и използва режима за обслужване на едно лице при внос (IOSS). Ще бъдете сигурни в крайната цена, която плащате онлайн, без неочаквани данъци при доставката, независимо дали идва от или извън ЕС. Ако доставчикът не се регистрира в IOSS, ще трябва да платите ДДС и евентуално някои такси за митническо оформяне, начислявани от превозвача на стоките при вноса на стоките в ЕС.

 

Повече информация на: https://ec.europa.eu/vat-ecommerce

Български пощи своевременно ще информира клиентите си за евентуални допълнения към новите правила за дистанционните продажби на стоки във и извън ЕС, за които бъдем уведомени.



Източник: https://www.bgpost.bg/bg/messages/2964

КОМЕНТАРИ

| Ако коментирате като гост, коментара Ви следва да се одобри от модератор.
Име

Аксесоари,23,Български Пощи,9,Вlасk Frіdаy,11,Дамски дрехи,6,Детски дрехи,4,Детски стоки,3,Деца,10,Дрехи,9,Европейски склад,5,За него,22,За нея,32,Интересно,4,Как да,20,Маркови стоки,8,Митнически съвети,4,Мъжки дрехи,6,Най-продавани,10,Новини,35,Облекло,22,Помощ и Съвети,44,Прахосмукачка робот,3,Продукти,86,Промоции,22,Размери,1,Ревюта,13,Смартфони,5,Техника,32,Часовници,7,Adidas,7,Aliexpress,96,Calvin Klein,1,GearBest,2,Promo Codes,2,Temu,2,Top 10,10,Xiaomi,15,Zara,1,
ltr
item
Aliexpress Bulgaria: Български пощи: НОВИ ПРАВИЛА ЗА ДИСТАНЦИОННИТЕ ПРОДАЖБИ НА СТОКИ ВЪВ И ИЗВЪН ЕС ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ 01 ЮЛИ 2021Г.
Български пощи: НОВИ ПРАВИЛА ЗА ДИСТАНЦИОННИТЕ ПРОДАЖБИ НА СТОКИ ВЪВ И ИЗВЪН ЕС ВЛИЗАТ В СИЛА ОТ 01 ЮЛИ 2021Г.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirrTt9Yhpno98Qtykk0Y-QnHSzFgyJ6Z2bM6I7hEFULcXmoc8fvbZ9-xGiaNj7yFsSMPsLnmBa90wdkVfQQC5MSbAxZmLbk1j2Bx3F2hz6cbQOJoUNZpAOOUcfjIuZCsxUseNh_kehFg/w640-h243/logo-bg-posts_1050x399_crop_478b24840a%255B1%255D.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirrTt9Yhpno98Qtykk0Y-QnHSzFgyJ6Z2bM6I7hEFULcXmoc8fvbZ9-xGiaNj7yFsSMPsLnmBa90wdkVfQQC5MSbAxZmLbk1j2Bx3F2hz6cbQOJoUNZpAOOUcfjIuZCsxUseNh_kehFg/s72-w640-c-h243/logo-bg-posts_1050x399_crop_478b24840a%255B1%255D.jpg
Aliexpress Bulgaria
https://aliexpressbg.blogspot.com/2021/06/01-2021.html
https://aliexpressbg.blogspot.com/
https://aliexpressbg.blogspot.com/
https://aliexpressbg.blogspot.com/2021/06/01-2021.html
true
1276996011591382704
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ВИЖ ВСИЧКИ Прочети още Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE ТЪРСЕНЕ ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow
ТОВА ПРЕМИУМ СЪДЪРЖАНИЕ Е ЗАКЛЮЧЕНО | THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED
Стъпка 1: Споделете в социалните мрежи | STEP 1: Share to a social network СТЪПКА 2: Кликнете върху връзката във вашата социална мрежа | STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content