$type=ticker

Въпроси и отговори относно новите правила за ДДС след 1 юли 2021 година и подаването на опростена митническа декларация H7

  Често задавани въпроси: Какви стоки могат да се декларират с декларация със специфичен набор (супер намален набор) от данни (Н7)?   Със сп...

 


Често задавани въпроси:


  • Какви стоки могат да се декларират с декларация със специфичен набор (супер намален набор) от данни (Н7)? 
    • Със специфичния набор от данни по колона Н7 от приложение Б на Делегирания регламент на Комисията (EC) 2015/2446, лице декларира за допускане за свободно обращение:  стоки, изпратени под формата на пратка със собствена стойност до 150 €, която се ползва от освобождаване от вносни мита в съответствие с чл. 23, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 1186/2009, които не са предмет на забрани и ограничения и не подлежат на облагане с акциз .  или със собствена стойност до 45 € за пратки, изпратени от едно частно лице на друго частно лице в Съюза, които се ползват от освобождаване от вносни мита в съответствие с чл. 25, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 1186/2009 и стоките не са предмет на забрани и ограничения. В случаите на акцизна стока следва да се има предвид количествените прагове предвидени в чл. 27 от Регламент (ЕО) № 1186/2009.
  • Подлежат ли на митническо оформяне нискостойностни пратки (до 150 EUR), изпратени преди 1 юли 2021 г. и въведени на територията на Съюза след 01 юли 2021 г.?
    • Пратка, която се ползва от освобождаване от вносни мита в съответствие с чл. 23, параграф 1 или чл. 25, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 1186/2009, изпратена преди 1 юли 2021 г. и въведена на територията на Съюза след 1 юли 2021 г. следва да се декларира за режим допускане за свободно обращение и освобождаване за потребление и за нея ще се дължи ДДС. Обръщаме внимание, че доставчик или електронен интерфейс (в качеството на считан за доставчик субект) не може да използва схемата IOSS, за да декларира дистанционни продажби на стоки, извършени преди 1 юли 2021 г. 
  • Кой може да бъде декларатор при подаване на МД по колона Н7? 
    • В зависимост от използвания механизъм за деклариране на стоки за допускане за свободно обращение с МД по колона H7, декларатор може да бъде:
      •  • При схемата IOSS – доставчик/електронната платформа, представителят или получателят на пратката; 
      • • При специалния режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос (специален режим) – титулярят на разрешение за отсрочено плащане; 
      • • При стандартния механизъм за събиране на ДДС – представителят или получателят на пратката.
  • Какъв вид представителство може да се използва при деклариране на стоки с ниска стойност с МД по колона Н7?
    • В зависимост от използвания механизъм за деклариране на стоки за допускане за свободно обращение с МД по колона H7, представителят може да бъде: 
      •  Обслужване на едно гише при внос (IOSS) – пряк или косвен представител;
      •   Специален режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос – косвен представител; 
      •  Стандартен механизъм за събиране на ДДС– пряк или косвен представител.
  • Необходимо ли е упълномощаване в случаите на представителство?
    • В съответствие с митническото законодателство на Съюза митническите органи могат да изискват от всяко лице, което заявява, че действа като представител, да представи доказателства за това (чл. 19, параграф 2 от МКС). Въпреки това, митническите органи не изискват от лице, което действа като митнически представител, извършващ редовно действия и формалности, да представя всеки път доказателства за упълномощаване, при условие че това лице е в състояние да представи такива доказателства по искане на митническите органи (чл. 19, параграф 3 от МКС). Следва да имате предвид, че митнически представители, които заявят, че действат като такива, без да са упълномощени за това, се считат, че действат от свое име и за своя сметка (чл. 19, параграф 1, ал. 2 от МКС).
  • Изисква ли се EORI номер на получателя при използване на МД по колона Н7?
    • Вносител е лицето, на което действително са изпратени стоките, т.е. получателят. ЕД 3/15 „ID на вносителя“ не е задължителен и се попълва само когато е на разположение. Следва да имате предвид, че при пряко представителство вносителят е декларатор, за който ЕД 3/18 „Идентификационен номер на декларатора“ е задължителен, предвид което вносителят следва да притежава EORI номер.
  • Може ли да се използва Generic тарифен код в МД по колона Н7?
    • В митническото законодателство на Съюза няма понятие Generic тарифен код. При подаване на митническа декларация с набор от данни от колона H7, деклараторът заявява, че стоките не са предмет на забрани и ограничения. За да преценят дали е спазено това условие, митническите органи ще използват информацията, предоставена в митническата декларация, и по-конкретно на 6-цифрения код по Хармонизираната система, както и на описанието на стоките и на името и адреса на износителя, с цел предприемане на съответния митнически контрол, който може да бъде допълнен от случайни проверки. Също така с използване на 6-цифрен код по Хармонизираната система стоките, вложени в пратка, се идентифицират за целите на облагането с ДДС, предвид облагането на стоките с различна ставка на данъка (чл. 66 от ЗДДС).
  • Може ли да се използват данните на латиница от системите на икономическите оператори (ИО) за автоматично попълване на елементите от данни (ЕД) на МД по колона Н7?
    • Да. За МД по колона Н7 важат същите правила, както за останалите МД, т.е. няма пречка да се ползват данните от системи на ИО. Ограниченията в попълване на ЕД са съгласно функционалната спецификация
  • В случаите, в които дадена пратка не е селектирана за физическа проверка и за нея е подадена МД по колона Н7, за която не е сработил рисков профил, ще е налично ли автоматично „Разрешаване вдигане на стоките“ при наличие на депозит, обезпечение или друг вид сметка, открити от икономическия оператор?
    • Да, предвид очаквания голям обем от пратки с ниска стойност, процесът е автоматизиран, като за пратките декларирани по специалния режим се задейства таймер при изтичането на който, ако няма задействан рисков профил или решение за проверка от МСл, декларацията автоматично преминава в състояния „Изпълнени финансовите условия“ и „Вдигане на стоките“. При използвана схема IOSS и деклариран валиден идентификационен номер по IOSS се задейства таймер при изтичането на който, ако няма задействан рисков профил или решение за проверка от МСл декларацията автоматично преминава в състояние „Вдигане на стоки“ - без намеса на МСл. Предвидена e възможност при сработили рискови профили или при решение за проверка от митнически служител таймерът за автоматична обработка да бъде спрян.
  • Определяне на собствената стойност на стоките, вложени в пратка, за деклариране в поле „Собствена стойност на стоката.
    • Съгласно митническото законодателство на Съюза „собствена стойност“ означава (за търговски стоки): цената на самите стоки, когато те се продават за износ с местоназначение в митническата територия на Съюза, от която цена са изключени разходите за транспорт и застраховка, освен ако те се съдържат в цената и не са посочени отделно върху фактурата, и от която цена са изключени всякакви други данъци и такси, които може да бъдат установени от митническите органи въз основа на съответните документи. В случаите, в които транспортът е упоменат отделно във фактурата, придружаваща пратката или е дължим от получателя в Република България и не е упоменат във фактурата, следва да бъде деклариран в ЕД 4/19 „Транспортни и застрахователни разходи до крайното местоназначението“. Всички други свързани разходи, освен за транспорт и застраховки, които не отразяват стойността на самите стоки, също трябва да бъдат изключени от собствената стойност, когато те са отделно и ясно посочени във фактурата (например разходи за оборудване, лицензионни такси, износни мита и др.). Разходите за транспорт и застраховка до мястото на крайното местоназначение следва да се декларират във валутата на фактурата. Примери:
      •  • цена на стоките, включваща разходите за транспорт и застраховка, посочена във фактурата: 120 EUR. Във фактурата разходите за транспорт и застраховка в размер на 20 EUR са посочени отделно — собствената стойност, която се посочва в поле „Собствена стойност на стоките“, е 100 EUR, а разходите за транспорт и застраховка за държавата членка на крайно местоназначение, които се посочват в ЕД 4/19 „Транспортни и застрахователни разходи до крайното местоназначението“, са 20 EUR; 
      • • обща цена на стоките, посочена във фактурата: 120 EUR. В придружаващите документи не са посочени разходи за транспорт и застраховка — собствената стойност, която се посочва в поле „Собствена стойност на стоките“ е 120 EUR. ЕД 4/19 „Транспортни и застрахователни разходи до крайното местоназначението“ се оставя празен или се попълва със стойност „0“, в зависимост от системата за внос на ДЧ. Разходите за транспорт се прибавят в степента, в която са направени от купувача, но не са включени в действително платената или подлежаща на плащане цена, при определяне на митническата стойност.
  • В кой ЕД от данни се декларира IOSS номер при подаване на МД по колона Н7 по схемата IOSS?
    • Специалния идентификационен номер по IOSS за целите на ДДС се декларира в ЕД 3/40 „Идентификационен номер на допълнителните данъчни данни“, заедно с код FR5 за ролята на продавача (IOSS).
  • Как ще се процедира при деклариран невалиден IOSS номер от декларатора в МД Н7?
    • Отговорност за представянето на валиден идентификационен номер по IOSS за целите на ДДС е на продавача/електронния интерфейс. Митническата декларация с невалиден идентификационен номер по IOSS за целите на ДДС ще бъде отхвърлена и ще бъде необходимо да се подаде нова МД, с валиден номер по IOSS или да се подаде нова МД, за да се използва специалният режим или стандартният механизъм за събиране на ДДС и въпросните стоки да се декларират пред компетентното митническо учреждение.
  • Къде се заплаща ДДС за ниски стойностни пратки при използване на МД Н7?
    • На практика от 1 юли 2021 г. ДДС за стоки с ниска стойност може да бъде плащан по следните начини: 
      • • плащане като част от покупната цена на доставчика/електронния интерфейс, използващ схема IOSS, в резултат, на което вносът на въпросните стоки е освободен от ДДС; 
      • • плащане при внос в Съюза, ако доставчикът/електронният интерфейс не използва схема IOSS: 
        • - на лицето, което представя стоките пред митницата (т.е. подава митническа декларация за допускане за свободно обращение) и използва специалния режим, или
        •  - по банкова сметна на съответното митническо учреждение при използване на стандартен механизъм за събиране на ДДС.
  • Как се процедира, когато стоки са декларирани за допускане за свободно обращение с МД по колона Н7, и митническите органи установят, че собствената стойност на стоките надвишава 150 EUR (като например неправилно определяне на цените или умишлено занижаване на стойността от страна на доставчика) или стоките са предмет на забрани и ограничения?
    • МД по колона Н7 ще бъде отхвърлена и стоките следва да бъдат оформени в съответствие с правилата, приложими за пратки на стойност над 150 EUR. Деклараторът/неговият представител трябва да подаде нова декларация за допускане за свободно обращение, като използва набора от данни от колона H1 или, ако е приложимо, от колона H6.
  • Анулиране на МД по колона Н7 след вдигане на стоките
    • МД по колона Н7 може да бъде анулирана след вдигане на стоките, ако заявлението за анулиране е подадено в срок от 90 дни от датата на приемане на митническата декларация и стоките са изнесени с цел да бъдат върнати на адреса на първоначалния доставчик или на друг посочен от него адрес. Анулирането на МД се извършва от компетентните митнически органи вследствие на обосновано заявление от страна на декларатора и въз основа на митническо решение, взето на основание на член 22 от МКС. С изменението на чл. 142, буква „б“ от ДР се дава възможност стоките в експресни и пощенски пратки да бъдат декларирани за износ чрез други действия, а именно чрез извеждането им от митническата територия на ЕС, при условие, че тяхната стойност не надвишава 150 EUR.
  • Кое лице може да подаде искане за анулиране на МД Н7?
    • Съгласно митническото законодателство на Съюза деклараторът може да поиска анулиране на МД Н7. В зависимост от това, кое лице е декларатор по МД Н7, могат да възникнат следните ситуации:
      •  • МД Н7 е подадена от получателя - декларатор е получателят и той следва да подаде искането за анулиране; 
      • • МД Н7 е подадена от пряк представител на получателя – в този случай, декларатор е отново получателят и той следва да подаде искането за анулиране. Следва да имате предвид, че ако пратката е недоставена или отказана от получателя и същия не желае да участва в процедурата по анулиране, трябва в условията за упълномощаване да е предвидено, че представителството е за целия жизнен цикъл на митническата декларация (от изготвянето и подаването до получаването на решението за анулиране). В този случай представителят може, за сметка на декларатора (т.е. получателя), да поиска анулирането на митническата декларация за внос;
      •  • МД Н7 е подадена от косвен представител – косвения представител е декларатор по МД и може да поиска анулирането на митническата декларация за допускане за свободно обращение от свое име, ако стоките не са доставени или са били отказани от получателя. 
  • Възстановяване на ДДС в случай на анулиране на МД Н7
    • В зависимост от използвания механизъм за деклариране на стоки за допускане за свободно обращение с МД H7: 
      • • в случай на IOSS потребителят следва да поиска възстановяване от доставчика/електронния интерфейс; или
      •  • при използване на специален режим данъкът няма да бъде дължим от лицето, което използва специалния режим, ако стоките не са доставени на получателя; 
      • • данъкът може да бъде възстановен на декларатора по стандартния механизъм за събиране на ДДС, след анулиране на МД. 

КОМЕНТАРИ

| Ако коментирате като гост, коментара Ви следва да се одобри от модератор.
Име

Аксесоари,23,Български Пощи,9,Вlасk Frіdаy,11,Дамски дрехи,6,Детски дрехи,4,Детски стоки,3,Деца,10,Дрехи,9,Европейски склад,5,За него,22,За нея,32,Интересно,4,Как да,20,Маркови стоки,8,Митнически съвети,4,Мъжки дрехи,6,Най-продавани,10,Новини,35,Облекло,22,Помощ и Съвети,44,Прахосмукачка робот,3,Продукти,86,Промоции,22,Размери,1,Ревюта,13,Смартфони,5,Техника,32,Часовници,7,Adidas,7,Aliexpress,96,Calvin Klein,1,GearBest,2,Promo Codes,2,Temu,2,Top 10,10,Xiaomi,15,Zara,1,
ltr
item
Aliexpress Bulgaria: Въпроси и отговори относно новите правила за ДДС след 1 юли 2021 година и подаването на опростена митническа декларация H7
Въпроси и отговори относно новите правила за ДДС след 1 юли 2021 година и подаването на опростена митническа декларация H7
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5Ba9fAqCeFZzfbJFIlN8OKgjwXFjR5JE1YwbG61aMip1wCEboLPzDC08jn3YHjwZ_XfkaDp0X06OXwH7iVF0KA9cBJzMkZSCk5kLO7JRO9g00mk49WXCmB6Qb8JYbNG-i-FQ9k0a3IA/w400-h225/maxresdefault%255B1%255D.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5Ba9fAqCeFZzfbJFIlN8OKgjwXFjR5JE1YwbG61aMip1wCEboLPzDC08jn3YHjwZ_XfkaDp0X06OXwH7iVF0KA9cBJzMkZSCk5kLO7JRO9g00mk49WXCmB6Qb8JYbNG-i-FQ9k0a3IA/s72-w400-c-h225/maxresdefault%255B1%255D.jpg
Aliexpress Bulgaria
https://aliexpressbg.blogspot.com/2021/06/mitnica-vaprosi-1-juli-2021.html
https://aliexpressbg.blogspot.com/
https://aliexpressbg.blogspot.com/
https://aliexpressbg.blogspot.com/2021/06/mitnica-vaprosi-1-juli-2021.html
true
1276996011591382704
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ВИЖ ВСИЧКИ Прочети още Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE ТЪРСЕНЕ ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow
ТОВА ПРЕМИУМ СЪДЪРЖАНИЕ Е ЗАКЛЮЧЕНО | THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED
Стъпка 1: Споделете в социалните мрежи | STEP 1: Share to a social network СТЪПКА 2: Кликнете върху връзката във вашата социална мрежа | STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content